bread for a rainy day.
laputabröd - ett skållat rågbröd från malmö.
(idag blir det matblogg!)
att baka detta bröd tar ungefär en halv dag,
men det är absolut värt det!
skållning:
5 dl vatten
250 g fint rågmjöl, ca 4½ dl
raskdeg:
50 g färsk jäst
1,25 dl vatten
400 g rågsikt, ca 6½ dl
resten:
3,75 dl vatten
1½ dl matolja
1½ dl sirap
1 msk salt
600 g rågsikt, ca 1 l
600 g vetemjöl special, ca 1 l
dagen före:
skålla rågmjölet kvällen före bakdagen.
häll rågmjölet i en värmetålig bunke, slå över kokhett vatten och rör om.
låt den klistriga massan stå i rumstemperatur, övertäckt med plast.
bakdagen:
gör en raskdeg av vatten, jäst, rågsikt och den skållade blandningen.
arbeta raskdegen kraftig, och låt degen vila i rumstemperatur 2 timmar.
rör sedan ner vatten, olja, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl.
arbeta ihop det till en seg, elastisk (fantastisk!) deg.
låt degen jäsa 1 timma, och stöt ihop den efter halva tiden.
skär upp degen i fyra delar och gör runda bullar av dem.
låt bullarna vila 5 minuter innan du rullar ut dem till limpor.
lägg limporna på en plåt, låt dem jäsa övertäckta av en bakduk 1 timma.
sätt ugnen på 250 grader.
när den är varm, sätt in bröden och sänk till 200 grader.
grädda i ca 35 minuter.
att brödet heter laputabröd kan man fundera över.
laputa är en flygande ö med ett slott i gullivers resor.
bakar man malmöitiskt rågbröd där?
2 kommentarer:
Jag ääälskar laputabröd!! Vet du att Hayao Miyazaki gjort en film om Laputa? Men inga limpor från Malmö med i den..
jag vet. har inte sett den, men OM han hade haft skållat rågbröd med, så hade iallafall jag blivit förvånad!
Skicka en kommentar